Pikap plaklar üzerine kaydedilmiş ses sinyallerini okumaya yarayan kaynak cihazdır
Bir pikap, sabit bir eksen etrafında dönen ve yukarıya doğru kaldırılabilen bir kol ile bu kolun ucuna tespit edilen bir kafa’dan meydana gelir. Kolun desteklediği ve yön verdiği kafanın bir okuma iğnesi vardır. Bu iğne önceleri çelikten yapılır ve eskiyince değiştirilirdi; bugün ise, küre biçiminde yontulmuş elmas veya safir iğneler kullanılır. Okuma iğnesi plağın iz oyuğuna oturur; plak döndükçe pikabın kafası plak çevresinden merkeze doğru yavaş yavaş yer değiştirir; bu sırada izlerdeki dalgalanmalar, okuma iğnesini titretir, iğne de bu titreşimleri kendisini taşıyan hareketli organa iletir.
Amfisiz plakların kullanılabilmesi için phono girişinin kişisel amfide bulunması gerekmektedir. Bu giriş yoksa amfi ile plak çalar arasında bağlantı kurabilmek için ön amfi almak gerekmektedir. Bu nedenle sıfırdan plak çalar alacak kişilerin pikaplarını kullanabilmesi için phono girişini kontrol etmesi gerekmektedir
Amfili pikaplar ise direkt olarak hoparlöre bağlanabilmektedir. Balans, tiz ve bas ayarı gibi tuşlar bu plak çalar üzerinde yer almaktadır. Kompakt bir yapıda olması nedeniyle yer kaplamayan amfili pikaplar, amfi masrafına yol açmadığı için daha ekonomiktir. Bu cihazın ikinci el piyasası da bulunduğu için isteyen kişiler pikapını satabilmektedir.
Amfili ve amfisiz pikaplarda kasanın büyüklüğüne dikkat edilmelidir. Bazı pikaplar küçük kasa olduğu için 33’lük long play plaklarını kabul etmeyebilir. Büyük kasaların tercih edilmesi plak alternatifini de genişlettiği için daha kullanışlıdır.
Yeni teknoloji ile üretilen pikaplar da USB girişi gibi ek özellikler de bulunmaktadır. Bu giriş sayesinde pikapınız ile bilgisayar veya dijital ekipmanlar arasında bağlantı kurabilirsiniz.
Uygun fiyatlı pikap fiyatları için tıklayın